Se alla

Motion – Minnessten för FN-veteraner

Onsdag 21 februari 2018

Sveriges engagemang i FN är världskänt och uppskattat. Vårt FN engagemang är väl förankrat, långsiktigt och accepterat i hela vårt samhälle. Sverige har, med några få undantag, svarat upp på ett eller annat sätt till FN när de vädjat om bistånd i olika former. 1956 skickade Sverige sina första medborgare inom ramen för FN att bidra till fred, frihet och stabilitet. Den gången var platsen Suez, Gaza och Sinai. Då, precis som vid alla gånger sedan dess har de svenska medborgare som åkt riskerat sina liv för andra. De har satt okända människors välmående före sitt eget. En insats väl värd att uppmärksamma. Totalt är det idag ca 100 000 svenskar som åkt och kommit tillbaka, och de är dessa vi idag benämner veteraner. 100 000 som i stort och smått gjort världen lite bättre. Huvuddelen av dessa 100 000 har varit soldater men också sjuksköterskor, läkare, poliser, brandmän, lastbilschaufförer, valövervakare m.fl.

Tyvärr så kommer inte alla som åker, hem igen. Idag är det ca 100 svenskar som omkommit på sin tjänstgöring utomlands. Precis som alla andra som åker, åkte dessa 100 för att bidra till en bättre värld – inte för dem själva utan för någon annan. Priset för deras insats blev tyvärr deras eget liv. De mest uppmärksammade fallen är naturligtvis Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld. Uppmärksammad eller ej så är varje svensk som omkommer på sin tjänst utomlands en tragedi. En tragedi för den avlidne som inte får leva resten av sitt liv. En tragedi för familj, vänner och arbetskamrater. En tragedi för samhället som mist en god samhällsmedborgare. En medborgare som stod upp för det vi idag tar alldeles för självklart – att leva i fred och frihet.

Ingenting vi gör kan göra något ogjort. Men vi kan göra något så det blir gjort. Och något vi kan göra är att se till att hedra de män och kvinnor som gjorde något. Vi kan göra något för de som finns kvar. Man brukar säga att det historien lär oss, är att vi inte lär oss av historien. Låt oss inte göra det. Låt oss minnas alla veteraner som gjort något. Låt deras historia leva, låt deras historia lära oss.

Med anledning av detta yrkar Liberalerna i Lidköping att:

  • en minnessten reses för att hedra våra veteraner och att platsen för minnesstenen ligger centralt och att minnesstenen invigs på veterandagen senast den 29/5 2018.