Se alla

Pär Johnson

Gruppledare Liberalerna, Ordförande Skaraborgs sjukhus, Oppositionsråd Lidköping

Kontaktuppgifter

Hej, här är lite om mig som person. Lite utelämnande men jag tänker att skall man ge förtroende till någon så behöver man veta vem det är.

”Hur hamnade jag här”, på en sida om politiker…?   Titta gärna på denna video som på ett personligt sätt försöker besvara just den frågan..  Video

Jag har fått förtroendet av medlemmarna i Liberalerna Skaraborg att vara första namn till riksdag, region och Lidköpings kommun i valrörelsen 2022. Om du undrar hur det skall fungera i praktiken efter valet så är min tanke så här, att det får bli ett beslut efter valet.  Det blir ju förhandlingar mellan olika partier och olika konstellationer som vi i dagsläget inte kan ha koll på och jag gillar inte att spekulera utan gör bäst möjligt var dag efter de förutsättningar som gäller. Jag söker därför ditt förtroende i riksdagsvalet, regionvalet och om du bor i Lidköping även i kommunvalet.

Jag är uppväxt i en familj där det alltid varit mycket barn. Förutom mina tre småsystrar så hade min mamma dagbarn. Vi hade även ”Tysklandsbarn” en sommar. Jag har med andra ord växt upp med många omkring mig och fått lära mig att dela med mig och ta ansvar för både mig själv och andra. Mina föräldrar kommer från Bohuslän (Mamma) och Närke (Pappa) och flyttade till Skara när jag var 2 år där jag växte upp och bodde tills jag var 20 och då flyttade till Lidköping.  Mamma jobbade innan hon fick familj på barnhem och i barnfamilj. När de gifte sig och jag som första barn dök upp började hon jobba hemifrån med dagbarn och därefter på förskola. Pappa kom från flera generationers lantbruksfamilj och utbildade sig inom det yrket, men valde som småbarnsförälder industriarbete på ”plasten” i Skara.

Även om jag aldrig kan minnas några politiska samtal hemma så har mina föräldrar med praktisk handling påverkat min liberala grundsyn. Min pappa var t.e.x.  en av de som på 70 talet valde att ta ut föräldradagar vilket på den tiden skapade gliringar utav dom manliga kollegorna.

Jag har alltid varit en person som vill vara engagerad och fick som 13 åring förfrågan om att vara med i styrelsen som ungdomsreprensent i Skara sportfiskeklubb. Det var ett förtroende som jag än i dag kommer ihåg att jag tog på stort allvar och med stolthet. Därefter har jag konstant varit med i olika styrelser i olika föreningar, stiftelser och bolag.

Skolan var en utmaning eftersom jag hade svårt med språk och det var lite extra stökigt i livet just då. Jag valde helt enkelt att hoppa av gymnasiet och började jobba på Scan väst i Skara och därefter som danslärare under några år. Militärtjänsten inom flottan innebar inte bara vanlig värnplikt utan även mycket teoretiska studier Jag fick studiemotivation igen och sökte efter militärtjänsten in till komvux och läste in 3-årig ekonomisk linje samtidigt som vi fick vårt första barn och några år därefter hade jag även läst in 3 årig högskoleutbildning inom Ekonomi.

När mina tre barn gick i grundskolan var jag engagerad i föräldraföreningarna och efter det blev det av en ren slump politik.  Då jag insett hur viktig skolan är för den personliga framtiden valde jag Folkpartiet ( nuvarande Liberalerna) eftersom det är ett parti har förstått hur viktigt det är med en bra skola där alla ( dvs även med extra utmaningar) kan få en möjlighet att lyckas.  Jag är en person som alltid har gillat och haft lätt för att engagera mig och jobba för lösningar i stället för att inte bara ha åsikter.

Som person så inser jag med åren hur min egen barn och ungdomstid spelat en stor roll för min personlighet.  Min pappa mådde psykiskt dåligt och hade det i perioder jättejobbigt.  Det var något som jag givetvis kände av men inte förstod som barn. Jag har många bra minnen om hur engagerad han var i att engagera sig och  stötta mig och mina syskon. Men i när jag var i övre tonåren och mina föräldrar var skilda så fick jag försöka hjälpa pappa till psykakuten vid flera tillfällen.  Det var innan jag hade eget körkort så jag flera gånger be vänner om hjälp att skjutsa min och pappa.  Han var vid dessa tillfällen självmordsbenägen och jag gjorde vad jag kunde för att få snabb vård. Tyvärr hjälpte det inte.  Detta har givetvis påverkat mig och alla andra som råkat ur för något liknande. För egen del brinner jag för att få andra att lyckas och ogillar när folk kommer i kläm eller blir illa behandlade.  Det finna alltid lösningar på utmaningar även om vi just nu i dag kanske inte ser dom.

Nu är jag 58 år,  bor i Lidköping och har tre egna och fyra barnbarn.  Efter mina studier fick jag jobb i dåvarande Skaraborgsbanken och jobbade i många olika roller på många bankkontor i Skaraborg innan jag efter ett antal år fortsatte arbetet med olika uppdrag på lands- och nordisk nivå i ledande roller på för att utveckla banken till nuvarande Nordea.  Efter 36 år valde jag att hoppa av för att kunna fokusera på att göra ett bra politiskt arbete under några år. Tänker att efter några år till inom politiken så är det dags för något nytt yrke och utmaning. o

Jag är denna mandatperiod ordförande för Skaraborgs sjukhus vilket är ett regionalt uppdrag. Förutom att återta kontrollen över ekonomi och underkänd revisionsrapport så har jag haft tre mål.  1) Stabilitet och identitet för våra fyra sjukhus så att personalen och medborgare känner en tilltro till ledning och att vården inte försämras.  2) Köerna till psykiatrin måste minska och en bättre arbetsmiljö. 3) Ett konstant utvecklingsarbete istället för vart fjärde år där medarbetares kompetens nyttjas så förslag på utveckling kommer från verksamhet och inte enbart från ledning.  Det är andra som egentligen skall bedöma men jag tycker att vi kommit långt inom alla dessa områden och känner en stolthet över detta. Har tex fått inviga ett nytt psykiatrihus med stora möjligheter vilket personligen känns  underbart efter mina minnen från minna pappa och psykiatrin och vi har fördubblat antal besök per medarbetare och dag inom BUP, vilken underbar personal och så skönt att nästan ingen i dagsläget väntar på att få tid för ett första besök.

På Lidköpings kommunfullmäktige i Juni i år så valdes jag till kommunalråd och 2 vice ordförande i kommunstyrelsen ( Oppositionsråd). Detta är oerhört hedrande och ett förtroende jag förutom från Liberalerna fått från Moderater och Vänsterpartister i Lidköping.

Jag har vid sidan av mina uppdrag ett förtroende att av tingsrätten vara utsedd som förvaltare för en snart 20 årig tjej med stora utmaningar och har varit god man för en tidigare minderårig ensamkommande kille. Så underbart att se denna kille i dagsläget med egen familj, fru och ett barn och ett bra jobb inom servicenäringen.

Vill du se hur jag ställer mig till rikspolitiska frågor så kan du ser du det i SVT:s valkompassen

Jag hoppas få ditt förtroende med ”kryss” i valet och då helst på alla tre listorna och jag skall göra vad jag kan för att vårda det förtroendet. Det är utgången i valet som styr den fortsatta resan och jag ser med spänning på hur det kommer att bli.

Tack för att du tagit dig tid att läsa detta och hör gärna av dig med eventuella frågor eller synpunkter.

Pär Johnson

 

Sociala Medier

  • Följ på: 

Skriver tillsammans men Anita Afzelius- Alm Liberala Seniorer Skaraborg, Johan Pehrson och Barbro Westerholm om att:

Liberaler tar kampen för årsrika

För varje år får vi allt fler äldre. Detta är enormt glädjande, men tyvärr får våra årsrika inte det stöd de ...förtjänar av samhället. Mer måste göras för att garantera att livets sista år omges av lika mycket kärlek och omtanke som de första.

Vi i Liberalerna tar kampen mot åldersdiskrimineringen på alla de områden där vi möter den. Det handlar inte minst om hälso- och sjukvården. Åldersgränser vid till exempel screening för bröstcancer har utgått ifrån vilka åldersgrupper som förekommer i kliniska undersökningar – inte de åldersgrupper där sjukdomen faktiskt förekommer. En femtedel av de kvinnor som drabbas av bröstcancer är äldre än 74, trots det är det där screeningen upphör.

Även inom andra delar av hälso- och sjukvården behöver äldres situation få mer uppmärksamhet. Förskrivningskompetensen hos läkarkåren är idag mycket lägre än den bör vara, vilket leder till onödiga risker för de som dagligen tar flera läkemedel – en grupp som till stor del utgörs av de äldre och de multisjuka. Därför förespråkar vi i Liberalerna att en läkemedelsexamen blir ett krav för läkarexamen, och att ökat fokus läggs på fortbildning av yrkesverksamma läkare för att garantera att just kunskapen om hur olika läkemedel reagerar med varandra alltid hålls uppdaterad.

Idag är det alltför svårt för de äldre som kan och vill stanna i arbetslivet att göra just detta. Ett helt yrkesliv av erfarenhet ska värdesättas, inte sorteras bort. Förvärvsarbete efter 65 år fyllda är bra för den enskildes privatekonomi och hälsa, och det är även bra för Sverige.

Världen ser markant annorlunda ut nu än den gjorde förr. Den ökade digitaliseringen, för att inte tala om utfasandet av kontanter, tränger undan många äldre från samhällsdeltagande. För att säkerställa att tillgången till myndigheter och andra samhällsinstitutioner inte minskar på äldre dar behöver vi säkerställa att analoga stödfunktioner tillhandahålls. Det kan handla om något så enkelt som att få prata med en människa istället för en chattbot när man ringer en myndighet eller ett företag.

Det finns mycket i digitaliseringen som förenklar för äldre och deras anhöriga. Digitala armband med larmknappar har gjort underverk vid fallolyckor i hemmet och har låtit många äldre och anhöriga sova tryggare om nätterna. Det är av största vikt att digitaliseringen och resterande samhällsutveckling görs med äldre i åtanke, istället för i bortglömdhet.

Vi menar allvar när vi säger att vi vill att alla skall ha en husläkare på vårdcentralen. Vi vill öka attraktionskraften att jobba på vårdcentraler för att du skall kunna boka tid på din vårdcentral samma dag.

Image for shared link
Vi vill satsa 2 miljarder på vårdcentralerna - Skaraborgs län

Den vård som behövs ofta och av många ska finnas nära. Därför måste vårdcentralerna stärkas och närsjukhusen värnas så att patienternas...

skaraborg.liberalerna.se

Assistans handlar om rätten att leva, inte bara överleva. Det är en grundläggande mänsklig rättighet som Liberalerna såg till att införa.

Vi vill se en LSS-inspektion som tar tillvara den enskildes rättigheter gentemot myndigheterna. Genom kvalitetstillsyn och ...kvalitetsuppföljning av verksamheterna oavsett driftsform, genom en allmän rättshjälp för råd och stöd samt juridiskt bistånd vid överklaganden och liknande skyddar vi individens rätt till hjälp och stöd. Som stoppar de som försöker utnyttja välfärdssystemet genom bidragsfusk.

Det handlar om människors likvärdighet.
Det finns mycket inom LSS som behöver återupprättas och förbättras. En sån enkel sak som att om man efter mycket slit lyckas få en LSS insats och därefter av någon anledning vill flytta till en annan kommun( tex för en nyfunnen kärlek) då måste ansökan göras om. Vi måste lyfta besluten ovanför kommunerna.

Ett inlägg om hur viktigt det är att förstå att en del saker löses genom att få till en helhet och att det sällan är där problemen uppstår som lösningen enbart skall sättas in.
Erfarenhet från näringslivet kombinerat med ca 20 år region och kommunpolitik spelar roll.

Image for shared link
Johnson (L): Det krävs för att lösa sjukhusets personalbrist - P4 Skaraborg

Det råder personalbrist på akutmottagningen vid Skaraborgs sjukhus, och vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus befarar att flera kommer att säga...

sverigesradio.se

En personlig film med lite humor. För egen del väljer jag utifrån förtroende och tänker att denna film är en liten varudeklaration. Dvs. vem får man om man ger mig sina kryss i kommande val.
Ditt förtroende gör skillnad.