Se alla

Pär Johnson

Gruppledare Liberalerna, Ordförande Liberalerna Skaraborg, Kommunalråd Lidköping, Ordförande Bildningsnämnden Lidköping, Regionrådsersättare Västra Götalands regionen

Kontaktuppgifter

Hej, här är lite om mig som person. Lite utelämnande men jag tänker att skall man ge förtroende till någon så behöver man veta vem det är.

”Hur hamnade jag här”, på en sida om politiker…?   Titta gärna på denna video som på ett personligt sätt försöker besvara just den frågan..  Video

Jag är uppväxt i en familj där det alltid varit mycket barn. Förutom mina tre småsystrar så hade min mamma dagbarn. Vi hade även ”Tysklandsbarn” en sommar. Jag har med andra ord växt upp med många omkring mig och fått lära mig att dela med mig och ta ansvar för både mig själv och andra. Mina föräldrar kommer från Bohuslän (Mamma) och Närke (Pappa) och flyttade till Skara när jag var 2 år där jag växte upp och bodde tills jag var 20 och då flyttade till Lidköping.  Mamma jobbade innan hon fick familj på barnhem och i barnfamilj. När de gifte sig och jag som första barn dök upp började hon jobba hemifrån med dagbarn och därefter på förskola. Pappa kom från flera generationers lantbruksfamilj och utbildade sig inom det yrket, men valde som småbarnsförälder industriarbete på ”plasten” i Skara.

Även om jag aldrig kan minnas några politiska samtal hemma så har mina föräldrar med praktisk handling påverkat min liberala grundsyn. Min pappa var t.e.x.  en av de som på 70 talet valde att ta ut föräldradagar vilket på den tiden skapade gliringar utav dom manliga kollegorna.

Jag har alltid varit en person som vill vara engagerad och fick som 13 åring förfrågan om att vara med i styrelsen som ungdomsreprensent i Skara sportfiskeklubb. Det var ett förtroende som jag än i dag kommer ihåg att jag tog på stort allvar och med stolthet. Därefter har jag konstant varit med i olika styrelser i olika föreningar, stiftelser och bolag.

Skolan var en utmaning eftersom jag hade svårt med språk och det var lite extra stökigt i livet just då. Jag valde helt enkelt att hoppa av gymnasiet och började jobba på Scan väst i Skara och därefter som danslärare under några år. Militärtjänsten inom flottan innebar inte bara vanlig värnplikt utan även mycket teoretiska studier Jag fick studiemotivation igen och sökte efter militärtjänsten in till komvux och läste in 3-årig ekonomisk linje samtidigt som vi fick vårt första barn och några år därefter hade jag även läst in 3 årig högskoleutbildning inom Ekonomi.

När mina tre barn gick i grundskolan var jag engagerad i föräldraföreningarna och efter det blev det av en ren slump politik.  Då jag insett hur viktig skolan är för den personliga framtiden valde jag Folkpartiet ( nuvarande Liberalerna) eftersom det är ett parti har förstått hur viktigt det är med en bra skola där alla ( dvs även med extra utmaningar) kan få en möjlighet att lyckas.  Jag är en person som alltid har gillat och haft lätt för att engagera mig och jobba för lösningar i stället för att inte bara ha åsikter.

Som person så inser jag med åren hur min egen barn och ungdomstid spelat en stor roll för min personlighet.  Min pappa mådde psykiskt dåligt och hade det i perioder jättejobbigt.  Det var något som jag givetvis kände av men inte förstod som barn. Jag har många bra minnen om hur engagerad han var i att engagera sig och  stötta mig och mina syskon. Men i när jag var i övre tonåren och mina föräldrar var skilda så fick jag försöka hjälpa pappa till psykakuten vid flera tillfällen.  Det var innan jag hade eget körkort så jag flera gånger be vänner om hjälp att skjutsa min och pappa.  Han var vid dessa tillfällen självmordsbenägen och jag gjorde vad jag kunde för att få snabb vård. Tyvärr hjälpte det inte.  Detta har givetvis påverkat mig och alla andra som råkat ur för något liknande. För egen del brinner jag för att få andra att lyckas och ogillar när folk kommer i kläm eller blir illa behandlade.  Det finna alltid lösningar på utmaningar även om vi just nu i dag kanske inte ser dom.

Nu är jag 60 år,  bor i Lidköping och har tre egna och fyra barnbarn.  Efter mina studier fick jag jobb i dåvarande Skaraborgsbanken och jobbade i många olika roller på många bankkontor i Skaraborg innan jag efter ett antal år fortsatte arbetet med olika uppdrag på lands- och nordisk nivå i ledande roller på för att utveckla banken till nuvarande Nordea.  Efter 36 år valde jag att hoppa av för att kunna fokusera på att göra ett bra politiskt arbete under några år. Tänker att efter några år till inom politiken så är det dags för något nytt yrke och utmaning.

Jag har under denna mandatperiod det hedersamma uppdragen att vara Kommunalråd i Lidköping, ordförande för Bildningsnämnden i Lidköping och Regionrådsersättare i Västra Götalandsregionen.

Tack för att du tagit dig tid att läsa detta och hör gärna av dig med eventuella frågor eller synpunkter.

Pär Johnson

 

Sociala Medier

  • Följ på: