Se alla

Skolan ska vara fri från religion och ideologi.

Måndag 11 juni 2018

Publicerad fredag, 08 juni 2018, 15:01 på lidkopingsnytt.nu

liberalernalogoikonPär Johnson, Liberalernas ledare i Skaraborg, protesterar i en debattartikel mot att barn tvingas bära slöja i förskolor.

I Göteborgsposten rapporteras att en del förskolor kontrollerar småflickors klädsel gällande slöja. Enligt artikeln kräver föräldrar att deras små döttrar bär slöja hela dagen. Föräldrar kräver att personalen kontrollerar flickorna hela dagen och tvingar på dem slöja igen om den av någon anledning inte är på. Det här sker i utsatta områden där religiös extremism är vanligt förekommande.

Förskolan och skolan ska vara en oas fri från religion och ideologer, en plats där alla barns rättigheter respekteras. Integrationen börjar i förskolan, när alla barn får lära sig svenska språket och får kunskaper om svenska lagar. Jämställdhet ska främjas i förskolan – inte motverkas. När personal på förskolor och skolor säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer de sig helt på föräldrarnas sida men inskränker samtidigt grovt barnets rättigheter. Förskolan, talar då om för barnet att i det svenska samhället är det acceptabelt att göra skillnad mellan pojkar och flickor. Man visar även på att det skulle vara skillnad mellan barnen beroende på deras bakgrund.

Samhället har ett ansvar att tidigt agera för att detta inte skall få följder på lång sikt. Nästa steg är troligen att den 5-åriga flicka som tvingas bära slöja idag, inte heller får duscha eller delta i simundervisningen som andra barn. Detta är en kontroll och styrning av familjen som inte är acceptabelt vare sig barnen är små eller senare i det vuxna livet.

Alla flickor och kvinnor i hela Sverige ska ha samma frihet. För att nå dig måste vi från samhällets sida visa tydligt att jämställdheten gäller redan från unga år.
Det är inte lätt för personalen som hamnar mitt emellan. Här måste personal få stöd och tydliga riktlinjer från arbetsgivaren och inte minst från politiken.

För mig som Liberal är det självklart att hela samhället måste stå enad för varje barns liksom för alla andras frihet. I det ingår att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

Vi Liberaler vill stoppa alla nya religiösa friskolor och vill ge Skolinspektionen kraftfullare verktyg för att stänga religiösa friskolor som motverkar integration, jämställdhet och religiös frihet.

Det är precis det här Liberalism handlar om det vill säga att stå upp för varje barns frihet och möjlighet att växa som människa.

Pär Johnson
Liberalerna Skaraborg